Wykaz produktów i grup produktów

Wykaz produktów i grup produktów określonych w rozporządzeniu MRiRW z dnia 19 kwietnia 2016 r., dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych ubiegające się o przyznanie pomocy finansowej w ramach działania 9 PROW 2014-2020:

  • Konie żywe;
  • Bydło żywe: zwierzęta rzeźne lub hodowlane, mięso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone;
  • Świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone;
  • Owce lub kozy żywe, zwierzęta rzeźne lub hodowlane, wełna owcza lub kozia strzyżona potna, mięso owcze lub kozie: świeże, chłodzone, mrożone, skóry owcze lub kozie surowe (suszone);
  • Króliki żywe, mięso lub jadalne podroby królicze: świeże, chłodzone, mrożone;
  • Nutrie żywe, mięso jadalne lub podroby nutriowe: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone);
  • Szynszyle żywe, skóry surowe (suszone);
  • Lisy pospolite lub polarne, norki, tchórze, jenoty żywe, skóry surowe (suszone);
  • Jaja ptasie;
  • Mleko: krowie, owcze lub kozie;
  • Miód naturalny lub inne produkty pszczele;
  • Kwiaty świeże: cięte, doniczkowe;
  • Ziemniaki świeże lub chłodzone;
  • Ziarno zbóż lub nasiona roślin oleistych;
  • Rośliny przeznaczone do produkcji zielarskiej lub farmaceutycznej1);
  • Ozdobne rośliny ogrodnicze, szkółkarstwo roślin sadowniczych i ozdobnych, rozsada roślin warzywnych;
  • Buraki cukrowe;
  • Konopie włókniste lub len;
  • Szyszki chmielowe;
  • Liście tytoniu suszone;
  • Materiał siewny lub sadzeniaki;
  • Rośliny w plonie głównym, całe lub rozdrobnione, uprawiane z przeznaczeniem na cele energetyczne lub do wykorzystania technicznego;
  • Produkty rolnictwa ekologicznego;
  • Produkty rolne zarejestrowane w Komisji Europejskiej zgodnie z przepisami o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych  oraz o produktach tradycyjnych;
  • Ślimaki żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, z wyłączeniem ślimaków morskich;
  • Daniele lub jelenie żywe, ich mięso: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone).

1) z wyłączeniem bazylii, melisy, mięty, Origanum vulgare (lebiodka pospolita/dziki majeranek), rozmarynu, szałwii, tymianku i szafranu.