Wspieranie grup producentów rolnych

Wspieranie grup producentów rolnych ma na celu podniesienie dochodów rolników przez zmniejszenie kosztów produkcji, poprawę jej jakości, wykształcenie wspólnego systemu sprzedaży produktów, ustalenie wspólnych zasad informowania o produkcji ze szczególnym uwzględnieniem zbiorów i dostępności produktów.

Cele te mogą zostać zrealizowane np.: poprzez wypracowanie przez grupy producentów rolnych systemu wspólnego przygotowywania towaru do sprzedaży m.in.: sortowanie, konfekcjonowanie, oznakowanie, transport do odbiorcy i poprzez wspólny zbyt. Możliwość uzyskania dofinansowania powinna zachęcać rolników do organizowania się w grupy. Jest to istotne ze względu na duże rozdrobnienie polskiego rolnictwa przy wciąż stosunkowo niskiej specjalizacji produkcji. Średnie polskie gospodarstwo o powierzchni ok. 8 ha, nie jest w stanie wyprodukować dużej partii jednolitego towaru, którą można samodzielnie zaoferować eksporterom, odbiorcom hurtowym bądź sieciom handlowym.

Wnioski o przyznanie pomocy finansowej na wspieranie grup producentów rolnych można składać w oddziałach regionalnych ARiMR przez cały rok.

Warunki uzyskania wsparcia

Pomoc przyznawana jest na pokrycie kosztów zakładania i funkcjonowania grup producentów rolnych, w ciągu pierwszych pięciu lat ich istnienia. Mogą się o nią ubiegać grupy, które zostały wpisane do rejestru grup prowadzonego przez marszałka województwa właściwego dla miejsca siedziby grupy w okresie od 1 maja 2004 r. do 31 grudnia 2006 r.

Pomoc finansową mogą uzyskać grupy producentów rolnych, utworzone w następujących sektorach:

  • konie żywe, mięso końskie;
  • żywiec wołowy, mięso wołowe;
  • trzoda chlewna żywa, mięso wieprzowe;
  • owce i kozy żywe, mięso baranie i kozie;
  • drób żywy, mięso i jadalne podroby drobiowe;
  • króliki żywe, mięso i jadalne podroby królicze;
  • nutrie żywe, mięso jadalne i podroby, skóry surowe;
  • szynszyle żywe, skóry surowe;
  • lisy pospolite i polarne, norki, tchórze, jenoty żywe, skóry surowe;
  • jaja ptasie;
  • mleko krowie, owcze lub kozie;
  • miód naturalny i inne produkty pszczelarskie;
  • kwiaty świeże ? cięte i doniczkowe;
  • ziemniaki;
  • ziarno zbóż;
  • nasiona roślin oleistych;
  • ziarno zbóż i nasiona roślin oleistych;
  • rośliny przeznaczone do produkcji zielarskiej i farmaceutycznej;
  • ozdobne rośliny ogrodnicze, szkółkarstwo roślin ? sadowniczych i ozdobnych;
  • buraki cukrowe;
  • len i konopie uprawiane na włókno;
  • szyszki chmielowe;
  • liście tytoniu suszone;
  • materiał siewny i sadzeniaki;
  • produkty roślinne do wykorzystania technicznego lub pozyskiwania energii;
  • produkty rolnictwa ekologicznego;
  • produkty regionalne.

Zobacz również:

  1. Więcej o grupie producentów

  2. Wielkość pomocy

  3. Składanie wniosków i udzielanie pomocy

  4. Formularze i instrukcje

  5. Akty prawne

  6. Pytania i odpowiedzi

Zobacz również