Mazowieckie: Dożynki Powiatu Sokołowskiego

W niedzielę 8 września br. w Rozbitym Kamieniu w gminie Bielany odbyły się Dożynki Powiatu Sokołowskiego.

Obchody rozpoczęła msza św. w kościele parafialnym celebrowana pod przewodnictwem ks. bpa seniora Tadeusza Pikusa.  Ksiądz biskup poświęcił chleb, wieńce dożynkowe przygotowane przez rolników z terenu powiatu sokołowskiego oraz ziarno na przyszłoroczne zasiewy. Po mszy św. uczestnicy uformowali korowód dożynkowy, który przemaszerował na plac przy Zespole Oświatowym, gdzie miała miejsce dalsza część oficjalna i artystyczna uroczystości.

Dożynki odbyły się pod patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości. Na tę okoliczność Elżbieta Sadowska starosta sokołowski odczytała list Prezydenta RP, następnie wspólnie z wójtem Gminy Bielany Zbigniewem Woźniakiem dokonali oficjalnego otwarcia uroczystości. W dalszej części dożynek głos zabrali przedstawiciele zaproszonych gości m. in. minister energii Krzysztof Tchórzewski, minister cyfryzacji Marek Zagórski, wiceminister zdrowia Waldemar Kraska, posłowie Daniel Milewski i Marek Sawicki oraz wicewojewoda mazowiecki Sylwester Dąbrowski.  

Swoje stoiska wystawiły Koła Gospodyń Wiejskich oraz instytucje działające na rzecz rolnictwa, m.in. ARiMR, KRUS, ODR, Wody Polskie. Biuro Powiatowe w Sokołowie Podlaskim wystawiło stoisko informacyjno-promocyjne, na którym dostępne były publikacje z zakresu programów pomocowych oferowanych przez ARiMR, a pracownicy biura udzielali informacji zainteresowanym beneficjentom na temat bieżących działań naszej instytucji. Podczas dożynek 22 rolnikom wręczono, przyznane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odznaki honorowe i medale „Zasłużony dla rolnictwa”.

Rozstrzygnięto konkursy „Na najładniejszy wieniec dożynkowy” i „Środowisko w naszych rękach” oraz przeprowadzono Przegląd Regionalnych Zespołów Ludowych „Na ludową nutę”.

Zaprezentowały się także zespoły i kapele ludowe. Najmłodsi uczestnicy dożynek mogli skorzystać z placu zabaw, można było także skosztować lokalnych potraw oraz uczestniczyć w warsztatach rękodzielniczych.

Data wprowadzenia: 12.09.2019
Data ostatniej modyfikacji: 12.09.2019 12:06